Mustangen fyller 50!

2013 i december var det dags, då var det mustangens 50-års födelsedag. Från den första bilen som rullade ut ur Fords verkstad till att idag vara ett välkänt varumärke och ett magnifikt bilbygge som många svenskar bara älskar. Bilen kommer med en stark historia, inte minst som filmbil och det faktum att polisbilarna var under en period av bilmärket Ford Mustang. Hur firade då Ford Mustang sin 50-års dag? Jo med en ny mustang som för första gången i historien ska säljas utomlands!

en mustang på väg

Det sägs att mustangen är så mycket mer än bara en muskelbil. Den representerar så mycket USA att det verkligen osar om den. Ford Mustang har gett oss snabba bilar med mycket hästkrafter att hantera, det symboliserar för många en sorts frihet och en unik bil som inte går att få någon annanstans. Som det kanske går att förstå så är bilarna uppskattade, inte minst av sitt hemland USA. Den första bilen rullade ut från verkstaden, inte fören i mars 1964. Men har funnits med sedan 63 då bygget satte igång. Bilen har vi dock inte kunnat äga fören just 64 och den första demobilen som rullade ut gav direkt ett sportigt intryck och tonen var redan satt från start. Bilen var inte heller speciellt dyr så därför var det en sportbil som många personer köpte, sedan var det ju ingen Lamborghini, Ferrari eller Bugatti som tillverkades av Ford, det var en egen liten ponny helt enkelt. Som filmbil har den haft en enastående karriär och redan samma år som den lanserades var den med i Bond-filmen Goldfinger. Filmer som också haft med en Ford Mustang är bland annat:

  • 2001: A Space Travesty (2000)
  • The Driver (1978)
  • Amityville Horror (2005)
  • Gone in 60 Seconds(1974 samt 2000)

Det här är bara några av de tusentals filmer som bilen har fått en roll i. Den har bland annat använts som drömbilen och den bilen som anses vara en ”enhörning” och nästan omöjlig att äga. Anledningen är nog för att bilen heter ”Ellinore” och endast finns i filmvarianten. Det är alltså ingen riktig Mustang Shellby modell som finns med i filmen.