Glöm inte säkerheten

Vi åker bil dagligen. Ibland åker vi bara några hundra meter för att handla lite mjölk. Oavsett om det är att vi ska rulla ut för att parkera om bilen eller om vi ska åka och bila i Europa är säkerheten lika viktig.

Om alla skulle tänka på att köra mer säkert och placera säkerheten i framsätet, och inte i bagageluckan som många gör skulle vi komma ner i antalet döda i trafiken något markant.

En applikation som kan rädda liv

www.vikingsverige.se är en räddningstjänst som jobbar för att vi trafikanter ska få en säkrare vistelse på vägen. Nu har de tagit fram en räddningsapp som snart blir möjlig att ladda ner. Där kan du ta del av trafikmeddelanden, vad du ska göra om olyckan skulle vara framme samt att du även kan spela roliga bilspel. Detta är en app som förhoppningsvis kommer kunna rädda många liv – men även hålla stämningen god i familjebilen med de spel som finns.

Ta det lugnt på vintern

Nej, vi ska inte behöva ställa in bilen i garage och lägga över ett täcke så bilen får gå i ide. Vi behöver bara bli än mer försiktiga på vägen och bli bättre på att veta hur vi ska köra. Det är när vi ställer undan bilen och endast åker i nödfall som vi kan bli en trafikfara för oss själva och för andra. Detta då vi inte har lika stor koll och känsla om hur vi bör bete oss. Här kommer några smarta tips som det kan vara bra att tänka på – både för den erfarne och för den osäkra vinterkörare.

 • Ta det lugnt i kurvor och sänk hastigheten i mycket god tid. Det är svårare att bromsa på halt underlag.
 • Använd vinterdäck med minst ett mönsterdjup på 3 millimeter. Tänk på att dessa måste du ha på mellan den 1 december till 31 mars.
 • Håll större avstånd till bilen du har framför dig.
 • Undvik hastiga inbromsningar när det kommer till omkörningar. Planera även din omkörning i god tid.
 • Saknar din bil ABS broms så bromsa successivt för att undvika en låsning på hjulen.
 • Kör med låga växlar i uppförsbacken för att få bättre grepp.

Några snabba tips

Vi kan inte vara nog försiktiga när det kommer till att vistas i trafiken. Här kommer några snabba råd.

 • När det kommer tillplatserna i bilen så är förarsitsen den plats som är säkrast. Denna plats är utrustad med en airbag och har en annan modell när det kommer till säkerhetsbältet. Detta bälte fungerar som så att den först spänner åt, med sedan lossas när airbagen skjuts ut.
 • För äldre personer är det extra viktigt att de ska få sitta i framsätet då de efter 40 års ålder har en skörare bröstkorg och inte klarar belastning på samma sätt.
 • Placera väskan i bagageutrymmet då den kan bli farlig vid en krock.
 • Ta även av dig tjocka kläder som gör att du inte kan dra åt bilbältet ordentligt.
 • Tänk även på att hålla dig till hastigheten. Det kan vara avgörande mellan liv eller död.