Den populäraste Forden

Det är inte svårt att hitta mustanger i Sverige, i begagnat skick. Däremot nylanserade bilar måste importeras till dess att Ford Mustang börjar återförsälja i Sverige. Den är dock inte mindre populär här och det finns speciella mustangklubbar att gå med i när man är en stolt ägare av sin egen Ford Mustang. Sedan den första bilen byggdes 1964 så har Fords Mustangmodell haft stor framgång runt om i hela världen. Bilen har många gånger varit med i ett flertal filmer och fått en kulturell stämpel. Men det är så mycket mer och just denna muskelbil är en av världens mest välkända och populära.

ford mustang silverfärgad

 Det hela började i april 1964 med det som ses som världens mest lyckade billansering genom tiderna. Mustangen som i första visningsmodell hade vit lack och svart inredning och en cabriolet. Den nya innovativa bilen kopierades flitigt av konkurrenterna men lyckades aldrig riktigt lika bra med att marknadsföra bilens varumärke.

Riktiga mustangälskare

Mustang klubben i Sverige är stor och har omkring 2 800 medlemmar med en hel uppsjö av olika modeller och varianter av Ford Mustang, om den är köpt hos en lokal bilhandlare, importerats från USA eller begagnad via en bilsida spelar ingen roll. Alla ägare av mustangen är med i en klubb och där erbjuds träffar för intresserade. Det finns även en klubb enbart för tjejer som heter Mustang Sally som den populära låten från Creedence Clearwater. Det finns även vissa modeller som är lite populärare och unikare än andra, likt det är med de flesta populära bilmodellerna. Exempelvis är 1967:an Pontiac GTO en av världens dyraste modell på grund av sin motor och att den inte gjordes i så många upplagor. Detsamma gäller alltså för Ford Mustangen Shelby GT500E som var en filmbil som byggdes 1967, det är alltså en så kallad fantasibil. Den riktiga byggdes 1967 och hette endast GT350 och GT500 utan E:et. Det var under denna period som det hände en hel del inom motortillverkningen och just därför är många bilar speciellt muskliga med produktionsåren 1967-1970. Ford Mustang har utvecklats och tillverkats i många år och under dessa epoker så var det mycket som hände:

  • 1967 började de tillverka större motorer och V8:an kom upp i 390 kubiktum om man valde dem som så, det var alltså inte en standard.
  • 1969 slår mustangen nytt rekord i storlek och här får vi se Bossen för första gången. Ford Boss 302 motorn var den andra generationens motor och detta var den största motorn då, den utvecklades sedan och modellen 429 hade hela 575 hästkrafter. Här kommer muskelbilarna verkligen in i bilden och med de stora motorerna så behövde det ske något med karosserna också.
  • 1971 möter Ford utvecklingen av motorerna med att göra karossen större. Här börjar hela utseendet på Mustangen att förändras.
  • Efter 1974 så hade hela Mustangen förändrats och eran för de stora muskelbilarna bar nu över. Bilarna skulle nu vara mindre efter att kunderna klagat på de sena 60-talarna med stora motorer och karosser.
  • Vi hoppar fram till dagens mustang och den femte generationen Mustanger. 2012 kom en ny modell av Ford Mustang Boss 302. Dessa bilar är snabbare än tidigare och för sin modell är det som en tävlingsbil för gatorna.