De som bryr sig om säkerhet

Tidigare har vi skrivit om de som bryr sig om utseendet på en bil och därför tänkte vi idag istället skriva om de som faktiskt bryr sig om säkerheten – nämligen den svenskgrundade biltillverkaren Volvo.

Att en bil är snygg gör att man själv känner sig snygg och precis samma sak gäller för om en bil är säker, men visste du att det till viss del är Volvos förtjänst att våra bilar är så pass säkra som de är idag? I år firar tillverkaren hela 85 år som biltillverkare – och det är en hel del år som aktivt företag! Dock är Volvokoncernen och Volvo personbilar idag två separata företag och ägs inte längre av Sverige, men det hindrar inte att vi ska känna oss stolta över deras bedrifter. Volvo var nämligen det företag som lyckades få patent för vad man kallar ”en passande användning av trepunktsbältet”, men Volvo var inte bältets tillverkare som vi gärna säger. Men något som stämmer är att Volvo faktiskt var den första biltillverkaren i världen att faktiskt införa bälte som standard i sina bilar – och det bälte man valde var just trepunktsbältet. I USA exempelvis införde man inte lag på bälte i bilar förrän så sent som 1964 och då endast ett midjebälte, för innan dess så såg man inte dess nytta märkligt nog.

Ett avtramp i historien

Även om det kanske inte var Volvo som uppfann trepunktsbältet så ska man inte tro att företaget slackat efter när det kommer till säkerheten på sina bilar, tvärt om. I en film som gjorts i samband med 85 årsfirandet berättar man till exempel om hur företaget ständigt har utvecklat sina tekniska innovationer för att passa samtiden. Ett exempel är till exempel lambdasonden som är en så kallad syresensor vilken är en förutsättning för att bilens katalysator ska fungera effektivt – en uppfinning man ej tagit patent för och som därför används av de flesta biltillverkare idag. Men det är självklart inte det enda som Volvo gjort för biltillverkningsmarknaden och det kan du lära dig mer om genom att se Volvos film här.

volvo amazon liten